Лекари искат ремонт и техника след 30 години

Лекари искат ремонт и техника след 30 години

Персоналът на отделението по съдебна медицина към врачанската МБАЛ „Христо Ботев” натиска за цялостна подмяна на апаратурата и ремонт на сградния фонд, научи „Северозапад днес”. За целта вече са проведени разговори със съответните отговорни институции. Недоволството на белите престилки е провокирано от това, че през последните  години не е направено нищо за едно от най-тежките отделения в болницата. Официалната справка показва, че за последно преди 30 години е закупен нов апарат за съдебната медицина във Враца. За нуждите на лекарите е взет един ескулап – инструмент за отваряне на черепите. От тогава до днес в отделението не е внесен дори един нов пирон, категорични са медиците. Отделно от това те са принудени да работят на личните си компютри, поради липса на служебни.

Нуждите на персонала обаче са огромни. Това е и поводът да бъде изготвен списък с нуждите на съдебните лекари. В него ясно и точно е изписано точно от какво се нуждаят, за да си вършат качествено и в срок работата. Освен компютри, белите престилки искат акушеро-гинекологичен стол, нов микроскоп, сектор на хладилна камера, поне два прибора за аутопсия, както и колички за извозването на труповете. Списъкът е парафиран от началникът на отделението д-р Румен Ангелов. В края на миналата година документът е внесен при изпълнителния директор на болницата Евгени Любенов.

С исканията на съдебните медици вече е запознато и здравното министерство. От там са категорични, че на отделението ще бъдат отпуснати около 40 хил. лв. 10 хиляди от тях ще бъдат за ремонт. Останалите пари ще бъдат похарчени за закупуването на техника. За целта обаче ще бъде обявена обществена поръчка. Едва след финализирането й се очаква старт на същинските дейности.


1


2019-05-03 10:29:41