Фирми плащат такса на гробищата

Фирми плащат такса на гробищата

Всички фирми, които изработват и монтират надгробни паметници, ще работят на територията на двата гробищни парка във Враца само срещу такса от 50 лева. Сумата ще се превежда еднократно в общинското предприятие „Обредни дейности”. Това обяви за „Северозапад днес” управителят на дружеството Марияна Мишева. Таксата е регламентирана в Наредба, приета от общинския съвет в града, и важи за всички, които искат да правят надгробни паметници в гробищата в областния център. С нововъведението вече са запознати шестте фирми, които развиват такава дейност във Враца.

„Въпросната Наредба е приета от общинския съвет още през 2015 година. Никой от предшествениците ми обаче не е взимал от фирмите приетата такса. Това вече се променя. Целта е не да прибираме едни пари, а да се знае кой влиза и работи на територията на гробищните паркове”, заяви Мишева.

Дни след назначаването й за шеф на „Обредни дейности” тя свика на среща всички погребални агенции и каменоделни фирми. Целта бe ясно и точно да се кажат правилата за работа, за да не се стига до конфликтни ситуации. Фирмите приели радушно новата такса за работа на терен. Причина за охотата им обаче вероятно е фактът, че реално парите ще се плащат не от тях, а от клиента – поръчител на паметника. Поисканите от обредното дружество 50 лева фирмите просто калкулират в сметката на близките на покойниците. Така реално административната тежест понасят не каменоделците, а гражданите, показа проверка на „Враца днес“.  
2019-04-16 10:21:26