Нова гора засадиха стотици врачани в жк Металург

Нова гора засадиха стотици врачани в жк Металург

Над 300 широколистни и иглолистни дървета засадиха врачани в жк Металург. Новата гора е инициатива на Община Враца и „Екопак България" АД. „Благодаря на партньорите от „Екопак“, на жителите на квартала и на всички, които днес се включвате в залесяването. Убеден съм, че един ден, когато минавате от тук ще казвате, че това е гората, която вие сте посадили, защото смисълът на живота е в това да създаваш. Вярвам, че заедно ще запазим новозасадените дървесни видове”, заяви в словото си кметът Калин Каменов и заедно със своето семейство се включи активно в залесяването.

Поздрав към участниците отправи и изпълнителният директор на „Екопак България" Тодор Бургуджиев. „Радостен съм да бъдем тук, в този красив град, защото днес искаме  да се погрижим бъдещето на Враца да бъде зелено”, заяви Бургуджиев и допълни, че жителите на града успешно се справят и с разделното събиране вече 12 години.  „За миналата година Враца събра 32 тона хартия, която ние рециклирахме. Това се равнява на над 400 спасени дървета“, каза още изпълнителният директор на „Екопак България".

Засаждането на дръвчетата в ж.к. „Металург“ е първото събитие от кампанията „За зелено бъдеще“. Инициативата ще продължи три години, като ще се организират множество прояви за облагородяване и залесяване на различни райони на града.

На официалното откриване на кампанията присъстваха още: заместник-кметът Петя Долапчиева, кметът на община Борован Десислава Тодорова, директорът на РИОСВ Враца Цветинка Нейкова, директорът на Държавни горско стопанство – Враца - инж. Ивайло Ангелов, общински съветници и граждани.

Най-малките участници бяха малчуганите от ЦДГ "Детска вселена", която се намира в квартала, както и ученици от еко-клубове в ППМГ, СУ "Христо Ботев", СУ "Васил Кънчов", ОУ "Васил Левски", НУ "Св. С. Врачански", ОУ "Кирил и Методий", СУ "Козма Тричков" и др. В края на събитието те получиха грамоти и храсти, които да засадят в двора на учебните заведения.

Шапки, тениски и минерална вода имаше за всички участници в кампанията. Особени усилия положиха служителите на отдел "Екология" в община Враца, както и колектива на общинско предприятие "БКС", които участваха в засаждането и поливането на новата гора.

Близо два часа продължи кампанията, в която се включиха и много жители на квартала. Участниците отправят апел към всички граждани да пазят новите дървета и да се грижат за тях!

 

 

 


сн.1
сн.2
сн.3
сн.4
сн.5
сн.6
сн.6
сн.7
сн.8


2019-03-30 15:26:56