Осъдиха шофьор за смърт на пешеходна пътека

Осъдиха шофьор за смърт на пешеходна пътека

Условна присъда от 2 години и 8 месеца „Лишаване от свобода” с изпитателен срок от 5 години е наложено на шофьора Цветан Стоянов, който отне живота на двама пешеходци. Отделно от това са му отнети правата да управлява моторно превозно средство за срок от 5 години. Решението е на съдебен състав към врачанския окръжен съд с председател Веселка Иванова. Стоянов трябва да плати и направените разноски по делото. Решението на магистратите не е окончателно. То подлежи на обжалване в 15-дневен срок пред столичния апелативен съд.

Процесът срещу Цветан Стоянов премина по съкратената процедура. В съдебна зала той е признал вината си. Мъжът бе изправен на подсъдимата скамейка заради това, че на 7 януари миналата година е блъснал двама човека на пешеходна пътека в местността „Череша” край Враца. При удара загинаха Богдан Николов и Светослав Каменов. Двамата блъснати на пешеходната пътека в района на Череша – Богдан Николов и Светослав Каменов са били употребели алкохол. Назначената съдебно- автотехническа експертиза установи, че водачът се е движил с 51-ин километра в час, при ограничение 60-сет. Заключението е категорично, че той е имал техническа възможност да види и възприеме навлизащите по платното му за движение пешеходци. Можел е да предотврати катастрофата, чрез своевременно реагиране на намаляване на скоростта и аварийно спиране при възникналата опасност. От прокуратурата уточниха още, че водачът спира след около 40 метра от мястото на инцидента. В хода на съдебното следствие водачът заявил че бил заслепен от слънцето. Той посегнал да свали сенника, при което последвал удара и той спрял след няколко метра.

Абсурдното е, че пешеходната пътека беше заличена на 19 юни миналата година. Тогава от пътното обясниха, че това е станало по разпореждане на КАТ, което е в отговор на влязла в сила нова нормативна база и тя не отговаря на изискванията. Освен това зебрата не се ползвала често.

 

 
2019-03-20 16:20:40