Ровят за още доказателства срещу бивши болнични шефове

Ровят за още доказателства срещу бивши болнични шефове

Нови доказателства ще бъдат събирани по делото срещу двамата бивши шефове на врачанската МБАЛ „Христо Ботев” Орлин Цветков и Светозар Луканов и съдовия хирург д-р Румен Цветанов. Това са поискали от районната прокуратура в града. Искането е одобрено от съдебния състав с председател Васил Ганов. Това наложи процесът да се отложи за април.

По време на провелото се вчера заседание бяха изслушани резултатите от поръчаната съдебно-счетоводна експертиза. Според нея в периода на инкриминиране срещу Орлин Цветков, Светозар Луканов и д-р Румен Цветанов врачанската болница е получила повече от 1.3 млн. лв. по клинични пътеки от действащата тогава съдова хирургия.

„Това щета или полза е за лечебното заведение?”, попита адвокатът на бившия болничен шеф Орлин Цветков – Светла Генова.

На провелото се вчера заседание се явиха и тримата обвиняеми. С чиста съвест, както сами декларираха.

„В действащата тогава инвазивна кардиология са правени уникални операции, които са помогнали на доста хора да се върнат към живота”, коментира обвиняемият д-р Румен Цветанов.

Припомняме, че той и двамата бивши директори на болницата във Враца са дадени на съд за присвояване на над 32 000 лева в полза на лекар „фантом“, който никога не е работил там. Тримата отговарят за длъжностно присвояване, а д-р Цветанов - и за документно престъпление (съставени протоколи от операции, графици за дежурства и т.н.), с които се оправдавало функционирането на отделение по Съдова хирургия. За целта на работа фиктивно се водел д-р Халил Мехмед  от Шумен, който обаче никога не е стъпвал в болницата, казва обвинението.


1


2019-03-12 09:24:48