Отваряме еко школо за религия и родолюбие

Отваряме еко школо за религия и родолюбие

Национален център за патриотично, екологично и религиозно възпитание ще бъде изграден във врачанското село Паволче. Той ще се помещава в сградата на нефункциониращото от години Основно училище „Христо Ботев”. За направата на центъра и на баскетболно игрище, което ще е в непосредствена близост до целогодишно работещото зелено училище, ще бъдат вложени милион и половина лева. Средствата ще бъдат осигурени от Министерството на образованието и науката. През тази година ще преведат първия транш от 1 млн. лв. Парите ще бъдат вложени в ремонта на сградата и направата на спални помещения.

Националният център за патриотично, екологично и религиозно възпитание ще бъде разположен на площ от 2 640 кв. През 2020 г. от образователното министерство ще осигурят останалите половин милион лева, с които ще бъде направена вертикалната планировка. Игрището ще бъде с площ от 3 000 кв.м. Освен на патриотизъм и родолюбие в центъра децата ще бъдат обучавани и в религия. Това е станало с благословията на врачанския митрополит Григорий, обяви кметът Калин Каменов.

Решението за пълната промяна на сградата на бившето ОУ „Христо Ботев” в село Паволче бе взето на редовното заседание на Общинския съвет във Враца. Националният център ще бъде държавна собственост, а не общинска, обявиха от кметският екип. Обектът е разделен на две УПИ. Причината за това е, че ако в бъдеще училището се даде под наем, то спортното игрище да остане в общината, уточни архитектът Митко Анатолиев.

Идеята за изграждането на Национален център за патриотично, екологично и религиозно възпитание е изцяло прегърната от жителите на селото. Съгласието си за направата му е внесено в администрацията от кмета на селото Емил Василев.
2019-03-01 14:55:51