Бандата на Нинарски се обучава онлайн

Бандата на Нинарски се обучава онлайн

Видеоуроци с указания как се сглобява "Калашников" е изучавал тарторът на козлодуйската банда за незаконна търговия с оръжие и боеприпаси Тихомир Нинарски-Тихия. 57-годишният мъж е споделил без притеснение със своите приятели във фейсбук анимирано клипче, демонстриращо съставните части на автомата, видя "България Днес".

Нинарски заедно с шестима свои авери бе задържан в четвъртък по време на съвместна операция на ГДБОП и спецпрокуратурата в София, Козлодуй, Враца и други по-малки населени места.

Криминалисти разкриват, че задържаните около Тихомир Нинарски-Тихия са отломки от бандата на столичния адвокат Ивайло Попов, чийто склад за незаконно оръжие бе разбит през декември м.г. в София. Юристът влезе в криминалните хроники и две години по-рано, след като се оказа замесен в схема за пласиране на 50 картечни пистолета "Узи". На първа инстанция той получи 3-годишна ефективна присъда, припомнят от спецсъда.

Седемчленната банда на Тихия се оказва в полезрението на криминалистите, след като през декември е разбит вторият склад на адвокат Попов, разкри и.д. на спецпрокуратурата Димитър Петров. Два месеца агенти под прикритие наблюдават Нинарски и шестимата му авери, дори и успяват да сключат сделка за незаконно оръжие с тях, допълват криминалисти. Претърсени са девет адреса, обитавани от членовете на бандата на Тихия. Във всеки един са открити незаконни оръжия. Общото количество на плячката е 5 броя пушки, карабина, 16 пистолета, боеприпаси около 1000 бройки и пълнители, разкрива прокурор Петров. Според данни на разследването Тихия и аверите му пласирали автомат "Калашников" за 3000 лева, а "Макаров" за 1000 лв.

Специализираният наказателен съд е разгледал мерките за неотклонение на седемте задържани в събота, разкри Евгения Станкова, която е наблюдаващ прокурор по делото за незаконните оръжия. Тихия и още двама от хората му са оставени зад решетките, един от аверите им е под "домашен арест", друг е с "парична гаранция".

"Четирима от задържаните пет основни лица в схемата, са криминално проявени. Част от тях са осъждани, включително за търговия с огнестрелно оръжие, допълни прокурор Станкова.

Соченият за тартор на бандата Тихомир Нинарски е родом от Рудозем, живял е в белослатинското село Галиче, след което се мести в Козлодуй. Той е стар познайник на полицията. Според данни на разследващите Тихия е лежал в затвора за други свои провинения. Срещу него вероятно ще бъдат повдигнати обвинения и за лихварска дейност, издават криминалисти. Причина за това са откритите в дома му голямо количество пари и списъци с длъжници.

 

 
2019-02-05 16:04:21