Осъдиха врачанка за укриване на данъци

Осъдиха врачанка за укриване на данъци

Бизнесдама от Враца е изправена на подсъдимата скамейка. В съдебната зала собственичката на ЕТ се е признала за виновна за извършено данъчно престъпление и се е споразумяла с Окръжната прокуратура в града. Това съобщиха от пресцентъра на държавното обвинение.

В периода от 11 юни 2009 г. до 10 април 2012 г., подсъдимата, като управител и собственик на еднолично търговско дружество, избегнала установяването и плащане на данъчни задължения в особено големи размери, дължими по ЗДДС. Престъпното деяние било осъществено чрез посредственото извършителство на счетоводителя на фирмата – Ю.С.

Бизнесдамата регулярно подавала справки-декларации пред Териториална дирекция на НАП офис Враца, като декларирала разходи по фиктивни доставки с право на данъчен кредит. За целта, при водене на счетоводството и при представяне на информация пред органите по приходите, били прилагани неистински документи – данъчни фактури на различна стойност, в които като доставчик фигурирали различни юридически лица.

По този начин дамата приспаднала неследващ се данъчен кредит, чиято обща сума възлиза на 39 560 лева.

Подсъдимата е признала вината си и е възстановила причинените от нея имуществени вреди. Със сключеното споразумение тя се е съгласила да й бъде наложено наказание от шест месеца „Лишаване от свобода“ с тригодишен изпитателен срок и е приела да заплати направените в досъдебната фаза на процеса разноски в размер на 1668,24 лева.

Споразумението е одобрено от съда и има последиците на влязла в сила присъда.

 

 
2019-01-29 16:14:02