Отложиха процес срещу болнични шефове

Отложиха процес срещу болнични шефове

За средата на месец март врачанския районен съд отложи делото за длъжностно присвояване в МБАЛ „Христо Ботев”. На подсъдимата скамейка са изправени двамата бивши изпълнителни директори на лечебното заведение Орлин Цветков и Светозар Луканов и съдовия хирург Румен Цветанов. Те са обвинени са „отклоняването” на 32 476 лв., собственост на болницата. Причината за отлагането на процеса е, че назначената съдебно-счетоводна експертиза все още не е изготвена. Вещото лице пък има ангажимент и неможе да присъства на заседанието.

Припомняме, че Районната прокуратура в града внесе в съда обвинителния акт срещу двамата бивши изп. директори на МБАЛ „Христо Ботев” Орлин Цветков и Светозар Луканов и съдовия хирург Румен Цветанов. Те са подсъдими за това, че в периода март 2013 г. – декември 2015 г. при условията на продължавано престъпление, в съизвършителство са присвоили в полза на трето лице парични средства, собственост на МБАЛ "Христо Ботев" – Враца, поверени им да ги управляват, като за улесняване на присвояването д-р Цветанов е извършил и документно престъпление.

В хода на разследването е било установено, че в МБАЛ "Христо Ботев" – Враца е било разкрито отделение по "Съдова хирургия". За да отговаря на медицинския стандарт за съществуване на такова отделение в болницата са били съставени документи, че работят и са назначени на основен трудов договор двама лекари, с призната специалност по съдова хирургия, сред които и началникът на отделението д-р Цветанов.

В рамките на досъдебното производство е станало ясно, че единият от лекарите в отделението по "Съдова хирургия" в МБАЛ "Христо Ботев" – Враца - Халил Мехмед никога не е осъществявал медицински дейности в болницата във Враца, не е познат на никого от персонала на здравното заведение. Същият е работил в други болнични заведения на територията на област Шумен. На същия лекар са били превеждани парични средства като възнаграждение за участие в сложни операции, за което са били съставяни официални документи с невярно съдържание - графици за дежурства, протоколи и др.

 
2019-01-29 08:58:52