Прекратиха делото за нелегалния старчески дом

Прекратиха делото за нелегалния старчески дом

Врачанският окръжен съд прекрати делото за нелегалния старчески дом „Тева” във Врачанския балкан. Случаят е върнат на Окръжна прокуратура – Кюстендил заради допуснати процесуални нарушения и неточности в обвинителния акт. На подсъдимата скамейка е изправен собственикът на обекта Валентин Йорданов. Срещу него е повдигнато обвинение за умишлено умъртвяване на двама от „клиентите” на заведението, които са били в безпомощно състояние. Възрастните хора живеят и умират в нечовешки мъки. Наказанието за подобен род деяние е от 15 до 20 години лишаване от свобода, доживотен или доживотен затвор без право на замяна.

Нелегалният старчески дом „Тева”, разположен в полите на Балкана е действал от години в частна вила на Врачанския балкан, преди да бъде разкрит от органите на реда през 2011 г. Тогава проверка е установила, че без лиценз там са настанени тежко болни възрастни хора в лоши хигиенни условия и без медицински грижи. Домът е действал  под прикритието на вила с ресторант “Тева”, собственост на двама учители от Враца – Теменужка Симеонова и Валентин Йорданов, които я купили през 2005 г. Те пуснали обява, че набират за настаняване възрастни хора с деменция срещу 500 лева месечна такса. При проверка на Инспектората са намерени четирима старци. Само единият бил в движение, а останалите трима – на легло. Най-тежко било състояние на баба, която била съвсем неконтактна. В стаите се носела непоносима смрад. За болните нямало осигурено медицинско лице. Ресторантът и кухнята били в окаяно състояние.

След проверката вилата в планината е заключена за ремонт, а собствениците са подали заявление за спиране на дейността. Според тях, възрастните хора са върнати на близките им, а единият е на улицата. Агенцията за безопасност на храните е затворила обекта и заради използване на продукти с изтекъл срок на годност.

През 2012 г. обаче, придобилият скандална известност нелегален старчески дом във Врачанския балкан е продължил работа, въпреки отнетото разрешително за дейност и наложените глоби.

При проверка, направена в дома са открити двама души, които живеели в нечовешки условия и по-късно починали в болницата. При нова проверка, провокирана от сигнал за бедстващи хора във Врачанския балкан, служители на община Враца и полицията открили, че сградата на бившата вила „Строител” е заключена. Веднага бил извикан собственикът на вилата, регистрирана като хотел „Тева” Валентин Йорданов. Той представил фалшиво удостоверение за регистрация на дома за стари хора и уверил проверяващите органи, че въпросната сграда е абсолютно безлюдна.

При извършената проверка обаче контролните органи открили да лежи в студена стая и сред фекалии 92-годишен старец, а до него били оставени парче хляб и канче с вода. В друга стая проверяващите намерили 70-годишен мъж с психични отклонения. Той бил полугол в адския студ, а единият му крак е бил силно възпален. След намесата на полицията и Гражданска защита хората са транспортирани до здравни заведения в града.

 

 
2019-01-25 15:43:40