Ударно обжалват ТЕЛК решения във Врачанско

Ударно обжалват ТЕЛК решения във Врачанско

Враца е сред първенците по обжалвания на констатациите на ТЕЛК решенията. Към днешна дата те наброяват 145 броя, касаещи различни заболявания на пациентите. Това обявиха за „Враца днес” отлично осведомени източници. Официалната справка показва, че над 6 хиляди човека във Врачанско получават инвалидни пенсии. На територията на областта функционират две специализирани комисии – във Враца и Козлодуй. Акция на МВР, НОИ и прокуратурата освен в страната е имало и в тях. На прицела на разследващите органи са били всички документи, издадени от експертите в комисиите. На този етап няма яснота дали на разпит са подлагани и пациенти, получаващи инвалидни пенсии. Препоръчано на държавното обвинение във Враца е при нужда да бъдат изземвани документи от експертните комисии. След излизането от проверката в ТЕЛК на разследващите стана ясно, че се търси документно престъпление, извършено от лекари. Тепърва предстои от държавното обвинение да насрочат изработването на експертизи, които трябва да докажат дали издадените документи отговарят на действителното състояние на пациентите.

Общо три са образуваните досъдебни производства за съмнения за издадени фалшиви решения на ТЕЛК във Врачанско. Те са образувани в Районната прокуратура в града под Околчица. На този етап производствата са срещу неизвестен извършител. Разследващите органи установяват медиците, които са издали епикризите на лицата, на база на която експертните комисии са определили степента на инвалидност. Наказанието за издаването на документ с невярно съдържание е до 2 години лишаване от свобода или пробация, уточниха от прокуратурата.

За повече коментар по случая репортер на „Враца днес” потърси началникът на ТЕЛК – Враца д-р Лиляна Мишева. Тя обаче отказа да коментира каквото и да било по темата.

Официалната справка показва, че Враца е сред областите с най-висок процент на инвалидни пенсии. В отделните области цената за издаване на фалшив ТЕЛК варира от 600 до 2 500 лв. За инвалидни пенсии държавата плаща годишно един милиард и 700 милиона и още около 600 млн. лв. за други социални помощи, сред които са финансовата подкрепа, безплатните винетки, средства за рехабилитация. До издаването на фалшива медицинска експертиза се стигало чрез посредници.

Във Врачанско тепърва разследващите органи ще уточняват дали има замесени лекари и какъв е бил механизмът за издаването на документи с невярно съдържание за получаването на инвалидни пенсии.

 
2019-01-23 09:36:48