Пращат свещеници на курсове в Сметната палата

Пращат свещеници на курсове в Сметната палата

Свещеници и служители на Българската православна църква ще преминават курсове в Сметната палата, за да се учат да усвояват държавните пари, с които от тази година ще се заплащат месечните им възнаграждения, както и здравните и пенсионни осигуровки. За това се е договорило ръководството на одиторите по време на среща с патриарх Неофит, който е и Софийски митрополит, съобщиха от Синодалната палата. За целта синодът поема ангажимента всеки митрополит да изпраща по двама-трима служители или свещеници от своята епархия, които ще отговарят за заплатите на духовниците. От 2019 година те вече ще са от перо в държавната хазна, като ще бъдат индексирани съобразно инфлацията, както тези на учителите. Тази промяна залегна с приемането на новия Закон за вероизповеданията в края на декември 2018 година. В него изрично е подчертано, че субсидията за БПЦ по това перо ще бъде до 15 млн. лв. според възможностите на бюджета.

В Сметната палата църковните хора ще бъдат обучавани как да подават искания до Министерството на финансите чрез Дирекцията по вероизповеданията, как да усвояват средствата и как да подготвят отчетите. Парите за месечните възнаграждения и осигуровките на свещениците и църковните служители ще им се отпускат на всяко тримесечие, като за следващото ще се дават, след като вече те са се отчели как са усвоили парите за предходния период. Предвижда се от 2020 година, когато се смята, че духовенството ще се е научило да усвоява и отчита средства така, както го налагат финансовите закони, държавата да им ги отпуска преди предстоящото тримесечие.

Предвид промяната в Закона за вероизповеданията, според която заплатите на духовенството се поемат от държавната хазна, Светият синод трябва да подготви национален регистър на своите свещеници. Той ще бъде на базата на данни, дадени от митрополитите на съответните епархии. По този начин ще е ясно дали наистина държавните пари отиват за възнаграждения и осигуровки на реални хора, като ще бъде отрязана всякаква възможност за пренасочването им за други нужди в епархиите. Към момента само четири епархии са предали списъци със своите хора.

 
2019-01-18 10:58:27