Писателят Неда Антонова: Любовта на Венета я прави равна на Ботев

Писателят Неда Антонова: Любовта на Венета я прави равна на Ботев

"Любовта на Венета към Христо Ботев е баладата на века. Той я обича 10 месеца, а тя него- 43 години. Тази всеотдайна преданост към гения прави Венета равна нему", заяви писателят Неда Антонова на Ботевата вечер, организирана по повод 171 години от рождението му. "Ботев е връстник на всички поколения, той е нашата мярка. И затова трябва днес да се запитаме: Обичаме ли родината си като Ботев ? Свободни ли сме като него? Как се отнасяме към парите?", заяви още Антонова. Тя разказа интересни факти за жените в живота на Ботев, за съдбата на Венета и Иванка", базирани на спомени на съвременници, които е проучила внимателно и подчерта, че отново би гостувала на 19 февруари в града ни, за да говори за Левски. 

Началото на Ботевата вечер постави директорът на музея Георги Ганецовски, който подчерта, че "Спазваме традицията да започнем събитията ни с този ден, без който не би я имала Голгота, за да поговорим за феномена Ботев, който оставя траен отпечатък във всяко българско сърце".

По този повод бе открита гостуваща изложба на музея "Христо Ботев" в Калофер, наредена от Ася Николова, на която в 17 табла е показан пътят на Ботев от раждането му до гибелта във Врачанския балкан. Подробно тя бе представена от Красимир Григоров- уредник в отдел "Възраждане" на РИМ.

Тържественото настроение на вечерта даде духовия оркестър при читалище "Развитие", а патриотични песни изпълни хор "Орфей", дирижиран от маестро Бойчо Димов. Безсмъртните стихове на Ботев прочувствено изпълни актьорът Калин Костадинов, а две композиции изпълниха малките танцьори от детски балетен състав "Меджик" при Военен клуб-Враца с ръководител Виктория Дамянова.

 

Снимки Люба Филипова, БТА


сн.1
сн.2
сн.3


2019-01-06 11:38:28