Стотици се мятат за кръста в Северозапада

Стотици се мятат за кръста в Северозапада

Общини и села с богата програма за Богоявление

 

Водосвети, литургии и ритуално „спасяване“ на кръста готвят общини и села в Северозапада за големия празник Йордановден. В неделя, на Богоявление, стотици смели мъже ще щурмуват ледените речни води в региона, за да извадят светото разпятие. 

Куражлии да се гмурнат в река Лева край село Згориград търси Община Враца. Празникът ще започне от 11:30 ч. на моста до разклона за село Згориград и местността Леденика. Водосвет ще отслужи митрополит Григорий, след което ще хвърли кръста в ледените води на река Лева. За доброто настроение на участниците и посетителите на празника ще се погрижат танцьорите от Представителен танцов състав „Хемус“ и музикантите от духовия оркестър при читалище „Развитие-1869“. Всеки, който иска да участва в ритуала, може да се запише на телефон: 0889 61 66 12 или на 6 януари, преди „спасяването“ на кръста.

Паралелно във Вършец смелчаци ще търсят разпятието от 11 ч. при „Банския вир” в близост до Минералната чешма. Ритуалът се организира под патронажа на кмета на общината инж. Иван Лазаров. На плувеца, извадил кръста от реката, ще бъде връчена парична награда от 100 лева. Той ще прибере и „спасеното“ разпятие.

Традиционно атрактивно ще отбележат Йордановден в Зверино. В храм „Св. Димитър“ в 8.30 ще започне празнична литургия, а в 9.30 ч. литийно шествие ще се отправи към река Златица и „Пръстените“, където ще бъде спасен кръста. За честта ще се борят около 60 мъже от селото. След това те ще извият традиционното хоро в студените речни води. След излизане от водата хорото ще продължи на площадката под звуците на каба гайди.


Ентусиасти ще се мятат за кръста и във водите на Дунав. След водосвет и литургия в Оряхово в 11 ч. ще тръгне литийно шествие от сградата на общината до пристанището. Церемонията по хвърлянето на кръста във водите на Дунав е 30 минути по-късно.

По същото време водите на Дунава ще щурмуват и куражлии в Козлодуй. Начало на тържествата там ще дадат църковна служба и водосвет в храм-паметника „Света Троица”. След това под звуците на духов оркестър до бюст-паметника на Христо Ботев на централния площад ще премине литийно шествие. Ще бъдат поднесени венци и цветя по случай годишнината от рождението на великия български поет и революционер.  Отбелязването на Йордановден ще продължи в Ботев парк. В 11:00 часа от паркинга пред СУ „Св. св. Кирил и Методий” ще има превоз, осигурен от Община Козлодуй. От брега на река Дунав ще се извърши ритуалното хвърляне на кръста. Желаещите да се включат ще трябва да представят лична карта и на място да попълнят декларация-съгласие за участие, с която поемат отговорност за здравословното си състояние.

Юнаци ще търсят кръста и под моста в Мизия. Разпятието ще хвърли отец Дилян. Малко по-рано празникът ще започне с празнична литургия и водосвет в храм „Св. апостоли Петър и Павел”.

Старт на тържествата в Хайредин ще се даде в 9 часа в катедралния храм „Св. Параскева”, където ще бъде отслужена Света литургия. Два часа по-късно смелчаците, събрали кураж, ще имат възможност да се хвърлят за кръста в ледените води на река Огоста. Точно в 12 часа кръстът ще се хвърли и в местното село Манастирище.

Община Бойчиновци също ще отбележи ритуално Йордановден. По традиция всички желаещи да скочат в ледените води на Огоста ще се съберат малко преди 10 часа на моста край реката. От местната администрация очакват голям интерес от страна на желаещите да участват и присъстват на ваденето на Христовия кръст.

 
2019-01-06 09:56:09