„Врачанска теменуга“ със силна премиера на Балканския ракия фест

„Врачанска теменуга“ със силна премиера на Балканския ракия фест

На изключително голям интерес се радваше ракията „Врачанска теменуга“ на единственото събитие за ракии Balkan Rakia Fest, което се проведе на 1 и 2 декември в НДК в София. Дебютното участие на младите производители Тихомир и Иглика Костадинови бе повече от успешно.

Стилно подреденият щанд включваше двата продукта на фирмата- класическата ракия със силен аромат на врачански мискет и отлежалата 5 месеца в дъб премиумна серия. Саксия с теменужки бе приятна закачка с всички посетители, които с интерес научаваха пълни подробности за уникалния български сорт, който се отглежда само във Врачанско и масива във Веслец, от който идва бялото грозде за меката и ароматна ракия. Стилен транспарант и листовки разказваха за историята на прочутия сорт и 120-годишната традиция, която възраждат младите производители.

Специално за премиерата на забележителната ракия на врачанския щанд дойдоха още две техноложки на винени напитки, колежки на Иглика Костадинова, за да я подкрепят на Ракия-феста.  Трите специалистки с усмивка посрещаха всички ценители на бутиковия продукт и дълго обясняваха тайната на неговото приготвяне.

Доказани технолози на високо алкохолни напитки се отбиха на щанда и подчертаха, че прочутата ракия „Врачанска теменуга“, след близо 30 годишна забрава, отново е достойна да наследи прочутата си от социализма предшественица. Положителна оценка за ракията даде и председателят на Националната лозаро-винарска камара Радослав Радев, както и Петко Миков от „Видинска гъмза“, която смята, че врачанският мискет отново преживява ренесанс.

От страна на чужденците най-голям интерес към ракията от врачански мискет проявиха германци, гърци и бразилци.  

„Вие сте приятна изненада!“, „Търсим щанда ви, защото помним марката, която беше емблема за ароматна ракия“, „Браво, продължавайте напред!“ бяха мненията на повечето ценители. Още в първия ден на изложението свършиха бутилките „Врачанска теменуга“ за продажба, което наложи спешна доставка от Враца.

Към щанда на семейство Костадинови имаше и медиен интерес, тъй като „Врачанската теменуга“ бе една от премиерите на Балкан Ракия Фест. 

На изложението се представиха повече от 300 ракии. Тук бяха всички големи български производители, а най-значително бе участието от Сърбия и Турция. Качествените им плодови ракии имат все повече привърженици у нас, а сред новите качествени производители се очерта „Триангел“, който предлага дюлева, сливова, крушова и ябълкова, както и гроздова ракия.

 Иво ЙОРДАНОВ

 

 

 

 

 

 


сн.1
сн.2


2018-12-04 07:59:00