Удариха първа копка на социален център

Удариха първа копка на социален център

Първа копка на Център за настаняване от семеен тип направиха преди минути във Враца зам. министърът на социалната политика Зорница Русинова, кметът Калин Каменов и зам. губернаторът Мирослав Комитски. Социалната придобивка е разположен в ж.к. „Металург” в града под Околчица.

„За мен е огромно удоволствие, в Деня на християнското семейство, да поставим началото на изграждането на социален комплекс. Надявам се, когато новият дом на децата стане факт, живущите в квартала да ги подкрепят и да са едно цяло. Обществото трябва да разбере, че няма различни деца. С общи усилия ще успеем да променим нагласите, а Враца – като лидер в социалните услуги в страната – вече го прави. Вярвам, че мисията тук, наистина ще бъде възможна!“ – каза заместник-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова преди символичната първа копка на Центъра за настаняване от семеен тип.

Приветствие към присъстващите отправи и кметът Калин Каменов, който пожела на живущите в ж.к. „Металург“ да подкрепят децата, които ще бъдат настанени в ЦНСТ-то.

„На днешния празник няма нищо по-смислено от това да бъдем добри и обичащи.  Само след година тук ще живеят 12 деца, които също като нас имат мечти. Вярвам, че с общи усилия ще се справим с неразбирането на техните проблеми“ – заяви Каменов.

Изграждането на Център за настаняване от семеен тип се осъществява по проект на Община Враца - „Нова възможност за деца и младежи в Община Враца- Проект 1” по Оперативна програма „Региони в растеж” 2014-2020 година. Стойността на проекта е 815 049 лв. Основната цел е да бъде осигурена ефективна социална инфраструктура, предназначена за предоставяне на нов вид резидентни услуги в общността, които да заменят институционалния модел на грижа за деца.

В рамките на проекта ще се извърши реконструкция и ремонт на Преходно жилище за деца от 15 до 18-годишна възраст, с капацитет - 8 места и Наблюдавано жилище за младежи от 18 до 21-годишна възраст, с капацитет от 6 места.

 


1
2
3
4


2018-11-21 14:13:40