Данчо Пръча излезе от затвора

Данчо Пръча излезе от затвора

Йордан Тонов, познат като Данчо Пръча е освободен предсрочно от Затвора. Това стана факт с определение на Софийския апелативен съд.

През лятото на миналата година той е подал в Окръжна прокуратура във Враца искане за предсрочно освобождаване. В молбата си до държавното обвинение Пръча твърди, че здравословното му състояние не позволява да излежи цялата си 8-годишна присъда като ръководител на организирана престъпна група за разпространение на наркотици, сводничество и рекет заедно с Митьо Очите. В своя защита Тонов посочва и факта, че по време на едногодишния си престои зад решетките се е поправил и вече не представлява опасност за обществото.

Постановеният отказ Пръча да бъде освободен бе на наказателния съдия Иван Маринов. От съда изтъкват, че осъденият изпъква като предпазлив, резервиран, внимателно дозиращ информацията и впечатленията, които оставя в околните, а в затвора е участвал в мероприятия, от които има изгода. Освен това рискът от сериозни вреди по отношение на обществото, първоначално определен като среден, запазва ниво и то в охраняема среда. В определението за отказа е записано още, че доброто поведение в затвора, участието в трудови мероприятия и липсата на нарушения на реда трябва да е правило при изпълнение на наказанието, а не изключение, водещо задължително до наградата предсрочно освобождаване. Доброто поведение трябва да свидетелства за съзнателно поправяне на затворника, а не да цели привидно изпълнение на критериите. Съдът намира и че спрямо Тонов следва да бъдат положени допълнителни усилия в корекционен план за постигането на максимално снижаване на риска от бъдещо противоправно поведение.

 

 
2018-11-21 09:21:28