Съветници търсят помощ от здравния министър

Съветници търсят помощ от здравния министър

Писмо до здравния министър Кирил Ананиев изпращат общинските съветници от Враца. Поводът за “алармата” е легловата база в Центърът за кожно-венерически заболявания в града. Чрез документът местните парламентаристи искат отпускането на допълнителен брой легла в лечебното заведение. Към момента броят на легловата база е по-нисък от броят на пациентите, искащи да се лекуват в кожния център. Това обяви вносителят на докладната в ОбС Владимир Христов. Официалната справка показва, че базата в лечебното заведение е орязана и в момента тя разполага само с пет места. Финансовите резултати обаче не са толкова лоши. За последната година загубите на кожния център са под 5 хил. лв.

От дебатите в залата стана ясно, че мениджмънтът на ЦКВЗ – Враца полага огромни усилия, но отпуснатите 5 легла според националната здравна карта бутат лечебното заведение към лоши финансови резултати. Поради тази причина съветниците ще опитат да увеличат двойно капацитета на лежащо болните, за да дадат шанс за развитие на центъра.

„Ние искаме да спасим общинското здравеопазване. По този повод искаме 10 легла”, заяви в пленарната зала общинският съветник Цветелина Дамяновска.

Оцеляването на това лечебно заведение, чийто капитал е 100% собственост на община Враца, е от голямо значение не само за Северозапада, но и за Софийска и Благоевградска област. Според тях поставеният лимит от 15 легла за активно лечение на кожни и венерически болести и лимитът от 5 легла за кожния център по утвърдената национална здравна карта лишава пациентите от правото им на избор на лечебно заведение за болнична помощ, категорични са врачанските съветници.

 
2018-10-30 13:32:16