Пуснаха за продан Школата по изкуства

Пуснаха за продан Школата по изкуства

Част от школата по изкуствата във Враца е обявена за продан. Частна агенция за недвижими имоти е извадила на тезгяха втория етаж от обекта, който е паметник на културата. Желаещите да сложат ръка на апетитния имот трябва да броят сумата от 160 хил. лв. На този етап обаче мераклии за етажа от сградата, намираща се в идеалния център на Враца все още няма.

Официалната справка показва, че за продан са обявени 154.35 кв.м. На тях са разположени общо 6 стаи и балкон. Входът на школата по изкуствата е общ и за двата етажа на сградата. Освен това новият собственик ще сложи ръка и на мазе с площ от 92 кв.м. Санитарните помещения са общи за цялата сграда. Те са разположени в мазето.

Детската школа по изкуствата е създадена през 1950 год. и е една от първите в страната, като най-напред се изгражда детската музикална школа, в която се изучават пиано, цигулка, акордеон, китара и солфеж. В определени моменти в школата се изучават народни инструменти/кавал, гайда,гъдулка/, а също така духови инструменти /кларинет, тромпет, баритон/. По късно към школата се изгражда балетна школа /за класически и модерен балет/ и Езикова школа в която се изучават английски и немски език. Още в ранните години към школата се изгражда детски музикален театър, като оркестъра е от деца учащи в нея. Зареждат се спектакли на детски опери и оперети, като „Вълкът и седемте козлета”, „Червената шапчица”, „Зайко всезнайко”, „Нощен поход”, които се играят пред препълнени зали многократно. Децата от музикалната школа са едни от първите, които свирят в съпровод със симфоничния оркестър на града.

 
2018-07-06 08:05:39