Пари от продадено АПК скараха политици и селяни

Пари от продадено АПК скараха политици и селяни

Част от парите от продажбата на бившето АПК във Враца са постъпили в частна банкова сметка на кандидат за общински съветник от управляваща партия. За това алармира жителят на врачанския квартал Бистрец Иван Цветков по време на сесия на ОбС-Враца. Според него сумата от близо 30 хил. лв. е била преведена на кмета на населеното място Владимир Тодоров. Под натиск на кандидат за съветник обаче средствата са отишли в личната сметка на мераклията за местен парламентарист. По този начин са ощетени близо 300 жители на кв. Бистрец. Разбирайки за действията по прехвърлянето на парите, правоимащите се надигнали на брожение. Това разбира се провокирало и реакция от страна на кандидата за общински съветник. Пред съселяните си той обявил, че парите ще бъдат дарени на община Враца. С финансовия ресурс ще бъде обновен кв. Бистрец.

За повече коментар по случая екип на „Враца днес” се срещна с обвинения кандидат за общински съветник. Той бе категоричен, че отправените обвинения са напълно безпочвени. Пари наистина са превеждани, но те са отишли по сметката на местната земеделска кооперация „Бистрец”, чиито председател е кандидатът за съветник. Сумата от 28 800 лв. е постъпила през 2017 г. Тъй като с преведената сума кооперацията е излязла на печалба, даже е платен данък върху парите. Остатъкът е преведен по дарителската сметка на община Враца. Средствата ще бъдат вложени в облагородяването на кв. Бистрец. Решението за това действие е взето на проведено събрание на член- кооператорите. В него са участвали 39 човека.

Пари от продажбата на бившето АПК във Враца са получили още няколко села от община Враца, на чиято територия е имало ТКЗС. Средствата, които са били в размер на близо 300 хил. лв. са били разпределени почти поравно от държания съдия-изпълнител Силвия Андреева. Проучване на „Враца днес” установи, че кметовете на съответните населени места са превели сумите на община Враца. В голяма част от населените места вече са стартирали ремонтни дейности на кметства, читалища, изграждане на обществени тоалетни и др. 

Сградата на бившето АПК във Враца вече е в ръцете на голяма частна фирма. Във Враца усилено се носи мълвата, че тя ще бъде превърната или в красива административна сграда или във внушителен хотел. Каква е истината обаче тепърва предстои да се разбере.
2018-06-29 09:37:12