Таван от 2 бона за културни проекти във Враца

Таван от 2 бона за културни проекти във Враца

Съветници виждат зор да решат какво да спонсорират

 

Лимит от 2000 лв. за всеки проект, който иска финансиране от общинския фонд „Култура“, обмислят да въведат съветниците във Враца. Предложението идва от председателя на ресорната комисия в местния парламент Красимир Ангелов от ВМРО. В мотивите си той пише:

„Средствата с които разполага и може да разпределя Фонд „Култура”, са 20 000 лв. за една година. Проектите, които постъпват за разглеждане, стават все повече, по-добре подготвени и по-голямата част от тях заслужават да бъдат подпомогнати. Исканите финансови средства от кандидатите са в много широк диапазон, като някои план-сметки достигат до половината от бюджета на Фонд „Култура”, а стойността на всички проекти многократно го  надвишава. Това затруднява работата на Управителният съвет на фонда, както и възможността за вземането на професионално мотивирани и справедливи решения“, твърди Ангелов. Лимитирането на финансирането до 2000 лв. ще направи проектите по-равностойни, смята той.  

Междувременно съветниците ще трябва да решат дали да одобрят представения от Ангелов списък с одобрени проекти през тази година. Той включва 10 инициативи на културни и просветни институции. Общият бюджет за реализацията им е 15 500 лв. Първа в списъка е поредната книга на Анета Дилова – „Раздумки“. За нея авторката се нуждае от помощ в размер на 500 лв. Това е пореден проект на Дилова, който вероятно ще се финансира от фонд „Култура“. Същата скромна сума очаква да получи читалището в Косталево за Деня на Ботев. С интересна инициатива се включва читалището в Три кладенци. Той носи името „Българският и ромският фолклор – два свята различни, но равни под слънцето“. За него се очаква помощ от 900 лв. Със 700 лв. пък може да се подпомогне книгата „90 години от рождението на Тодор Рачински“ на едноименната фондация. Дамският хор на Враца пък се стяга за престижно участие на фестивал в Гърция, за което разчита на сериозна подкрепа от 3 200 лв. 2000 лв. съветниците мислят да броят на Симфониетата за концерт „Младата музика“. С 300 лв. повече очаква да получи музеят за изложба на непоказвани живописни творби от фонда си, а 2500 лв. са нужни на читалище „Развитие“ за инициативата „Шопска народна носия за шопски танц“. Сериозно финансиране очаква и преподавателят по пиано Олга Младенова за участие в конкурс в Париж.

Коя културна инициатива ще получи пари от местната хазна, ще разберем идния вторник 30 април.
2018-04-27 13:04:18