Масова чистка помита данъчни и от Враца

Масова чистка помита данъчни и от Враца

Масова чистка започва в НАП. Освен в столицата, служители ще изхвръкнат и от офисите на агенцията във Враца, Видин и Монтана. Очаква се десетки служители да останат на улицата от 1 май. Проучване на „Враца днес” установи, че от врачанския офис ще бъдат съкратени четирима. По двама ще бъдат махнати във Видин и Монтана. Официално заповедите за освобождаване са връчени на служителите на 11 април. За сметка на това на съкратените чиновници от „Оперативен контрол” им е предложено да кандидатстват в звено „Фискален контрол”, чиито функции се очаква да бъдат разширени.

Решението е в отговор на акцията на специализираната прокуратура в края на март, при която бяха арестувани 20 данъчни служители от същото звено по обвинение за участие в организирана престъпна група и изнудване на търговци. Съкратените близо 300 чиновници в страната вече са изпратили протестно писмо до премиера Бойко Борисов, Министерството на финансите и до омбудсмана Мая Манолова.

„Ние работим честно и почтено от години за доброто име на НАП. С действията си ръководството на агенцията иска да се скрие зад нас, да се оневини и да се представи като борец срещу корупцията. Настояваме ръководството на НАП да понесе отговорност за несправяне със служебните си задължения и допускане на корупция в системата”, се казва в протестното писмо на служителите на националната агенция по приходите.

Съкратените ще протестират в столицата. Очаква се към тях да се присъединят и колеги от Северозапада.
2018-04-17 09:27:19