Потвърдено! 20 години затвор за Чеци, удушил Яна Кръстева с ръце

Потвърдено! 20 години затвор за Чеци, удушил Яна Кръстева с ръце

Тричленният състав на Върховния касационен съд е потвърдил присъдата от 20 години затвор за Николай Русинов – Чеци,  постановена в края на май 2017 година, съобщиха от съда. С първоинстанционната присъда на Софийския градски съд подсъдимият Николай Русинов е признат за виновен в това, че на 09.07.2011 г. в София, в северозападната част на парк "Борисова градина", в съучастие като съизвършител с неустановени по делото лица, умишлено е умъртвил другиго, като убийството е извършено по особено мъчителен начин за убития и с особена жестокост – престъпление по чл. 116, ал. 1, т. 6, пр. 2 и пр. 3 вр. чл. 115 вр. чл. 20, ал. 2 от НК, за което му е наложено наказание "доживотен затвор". Осъден е да заплати на частните обвинители и граждански ищци сумата от по 150 000 лева, представляваща обезщетение за причинените в резултат от престъплението неимуществени вреди.

Веднага след това Софийският апелативен съд отмени частично определението на СГС и намали наказнаието на Русинов от "доживотен затвор" на 19 години "лишаване от свобода". Малко по-късно ВКС върна делото на САС заради неясноти в определението, а новият състав на въззивната инстанция, който разгледа делото определи 20 години затвор за Чеци.

В мотивите на САС бе записано, че по-лекото наказание се налага, тъй като при убийството на Яна, Русинов не е проявил нито изключителна безчовечност и коравосърдечност, нито садизъм, за да бъде охарактеризиран като крайно жесток спрямо жертвата си човек.

За да изключи особената жестокост като квалифициращ признак, САС казва, че смъртта на жертвата е настъпила само от душене с ръце, за което не била необходима огромна физическа сила. Освен това вещите лица заключили, че всички кръвонасядания и ожулвания на Кръстева са причинени от притискането, а не от много силни удари. "В тази връзка акцентират, че има счупено само едно ребро, което е получено именно пак по механизма на притискане и че по отношение на пострадалата е имало нанесени и удари, но не такива силни удари, които да причинят счупване", пише в определението на магистратите от втората инстанция, което ВКС окончателно потвърждава.

По отношение на доводите за наличие на касационно основание по чл. 348, ал. 2 вр. ал. 1, т. 1 от НПК, в мотивите на решението на ВКС се посочва, че апелативният съд правилно е приложил материалния закон, включително и в частта за оневиняване на подсъдимия за квалифициращото обстоятелство "особена жестокост". При възприетата фактическа рамка законосъобразно са изведени елементите от обективната и субективна страна на престъпния състав по чл. 116, ал. 1, т. 6, пр. 2-ро от НК за причиняване смърт по особено мъчителен за жертвата начин. Върховните съдии приемат, че претенциите на прокурора и на повереника на частните обвинители за отмяна на решението и за връщане на делото за отежняване положението на подсъдимия са неоснователни и следва да бъдат оставени без уважение", определят окончателно върховните магистрати.
2018-03-30 15:06:30