Учредиха стипендия за скулптура на името на Андрей Николов

Учредиха стипендия за скулптура на името на Андрей Николов

Стипендия на името на Андрей Николов беше учредена във Враца. Тя ще се присъжда ежегодно на студент по специалността „Скулптура“ в Художествената академия в София. Това стана ясно при откриването на изложбата, посветена на 140-ата годишнина от рождението на големия творец.

„Можем само да се гордеем с факта, че нашият музей притежава оригинални творби на един от най-големите български, а защо не и европейски скулптори“, заяви при откриването на изложбата директорът на РИМ-Враца Георги Ганецовски.

Слово за творческия път на родения във Враца творец представи уредникът в Художествената галерия Христо Божков. Той подчерта, че Андрей Николов е представител на ново поколение български творци, възпитаници на новосъздаденото Рисувално училище.  В края на 1903 г. е приет в класа на Антоан Мерсие в Париж и показва свои скулптури в престижния Годишен салон на френските художници. От 1919 до 1927 г. Андрей Николов остава в Рим и там излага редовно творбите си, като неговите усилия са насочени изцяло към трайно присъствие в италианската скулптура. Те се радват на особено внимание, дишат светла пластичност, а на Андрей Николов често е отредена палмата на първенството сред редица италиански скулптори. Тамошните изкуствоведи откриват в неговите поетични мраморни изваяния съвършенство, присъщо само на най-големите майстори.

Андрей Николов създава портрети на видни български интелектуалци от различни области на културния живот, политици и индустриалци (Иван Вазов, Александър Балабанов, Елин Пелин, Александър Стамболийски, Александър Малинов, цар Борис III и др.), част от които врачани могат да видят в изложбата. Особено стойностна е мраморната скулптура на малко момиче с оригиналния подпис на твореца, носеща името „Люба“. Изложбата съдържа фотоси и биографични факти за големия врачанин и световен скулптор.

 

 

 
2018-03-23 09:54:32