Държавата купува апаратура на врачанската болница

Държавата  купува апаратура на врачанската болница

Болниците във Враца, Ловеч и Стара Загора ще бъдат оздравени и не се предвижда тяхното закриване. Това обяви зам. министърът на здравеопазването Жени Начева.

"Във всяко едно от тези лечебни заведения се дадоха насоки за намаление на административния персонал между 30 и 40%, подчертавам, на административния персонал, не на лекарския персонал, медицински персонал. Министерството ще инвестира капиталови разходи, така че да подобри дейността, например във Враца трябва да се осигури ангиограф, за да продължи да се извършва инвазивната кардиология. В Ловеч беше инвестирано в скенер, който не беше използван от 5 години. В Стара Загора ще се инвестират средства за преситуиране на отделението по акушерство и гинекология, за да може да се освободи цяла сграда, която не се използва. Сега текущо всяко едно от тези лечебни заведения работи при ясно дефинирани парични потоци. Всички тези мерки и дейности са свързани с реализиране на дейността и с изпълнение на чисто медицинската дейност за пациентите от съответната област. Без да работят лечебните заведения, няма как да се реализират и оздравителните им планове“, каза Жени Начева.

По думите на зам.-министъра най-важното е средствата, които постъпват в лечебните заведения по клинични пътеки, когато постъпят в болницата, да се разпределят и управляват по правилния начин.
2018-02-13 16:21:45