Нови лозови масиви край Мизия и Славотин

Нови лозови масиви край Мизия и Славотин

Врачанската компания „Голдън фрут” ООД продължава да увеличава лозовите си насаждения в Северозапада. „През есента на 2016 г. засадихме 72 дка в Мизия, а през миналата година още 27. Така масивът ни в местността „Старите лозя” над града вече е 235 дка. Не случайно този хълм е избран от нашите предци за такива насаждения. С качествения посадъчен материал, произведен от Сергей Кирков и приложените от нас съвременни технологии, лозите се развиват много добре. Мощната коренова система и силните леторасти са доказателство, че сме избрали правилния тероар и че ще произведем висококачествено грозде”, признава Младен Цолов- управител на „Голдън фрут”.

Другият масив на фирмата се намира в монтанското село Славотин- родното място на бащата на Младен- известния специалист по растителна защита Цветан Цолов. 115 дка там са засадени със сорта „Мускат отонел”. Предстои изграждането на подпорна конструкция и система за капково напояване.

„Насочихме се към белите ароматни сортове- Врачански мискет, Мускат, Шардоне, Траминер и Ризлинг, защото Северна България има много по-голям потенциал за получаването на хубаво бяло грозде, смята Цолов. - Създадохме лозята след спечелени от нас четири проекта по програмата на фонд „Земеделие” за подпомагане на лозарския сектор. Очакваме първата си реколта тази есен. Когато лозята навлязат в пълно плододаване, ще мислим и за изба”.
2018-02-13 09:42:31