Закриват фирми ако неизплащат заплати

Закриват фирми ако неизплащат заплати

Част от фирмите във Врачанско ще бъдат дадени на Окръжния съд в града за обявяването им в несъстоятелност. Основно това ще бъдат дружества от текстилната индустрия. Причината е неизплащането на трудови възнаграждения. Ако до месец април те не преведат дължимите суми на служителите си, работодателите ще бъдат изправени пред храма на Темида. Неизплатените заплати трябва да са в период от 3 месеца. Това обяви директорът на Инспекцията по труда във Враца Румен Младенов.

Промени в правомощията на инспекторите от 1 април имат за цел да защитят служителите на некоректните фирми, като при установяване на забавени с повече от 3 месеца заплати инспекторите директно ще могат да подадат некоректната фирма на окръжния съд във Враца за обявяване в несъстоятелност. Така работниците ще могат да търсят обезщетение за неизплатеното им до 3 години назад. До 3 месеца от стартиране на процедурата по несъстоятелност хората трябва да подадат заявление до фонда за обезщетение, поясни директорът на инспекцията по труда във Враца Румен Младенов.

Единственото, което може да спре инспекторите да подадат към магистратите молбата за фалит, е некоректните работодатели да изплатят всички задължения към служителите си за последните 3 години и да не допускат нови забавяния на заплатите. Надеждата това да се случи във въпросните шивашки предприятия обаче е минимална, коментират експерти. 
2018-01-24 12:04:38