„Медика кор” излязоха с отворено писмо

„Медика кор” излязоха с отворено писмо

Над 1 млн. лв. дължи МБАЛ „Христо Ботев” на СБАЛК „Медика кор”. По този начин инвазивната кардиология в един от най-големите кредитори на болницата. Това обяви в отворено писмо до медиите изпълнителният директор на СБАЛК „Медика кор” ЕАД доц. д-р Кирил Панайотов.

„След среща с министъра на здравеопазването и неговия екип, за  пореден път ние ще проявим разбиране и няма да употребим правото си за  получаване на пълната  постъпила сума от НЗОК по наложения запор за минали вземания от Врачанската болница. „Медика Кор“  ще остави  част от тези  средства на разположение на  длъжника МБАЛ „Христо Ботев“. След първоначално изнесените частични и неточни данни, със  съдействието на повечето медии, започна изясняване на цялостния процес за формиране на финансови взаимоотношения по договора за предоставяне на взаимни услуги по диагностика и лечение в областта на инвазивната кардиология между СБАЛК „Медика кор” и МБАЛ „Христо Ботев”, гр.Враца. След прибързаните  медийни изявления обаче, за нас предстои още дълъг път, за да може да бъде заличен негативният ефект, нанесъл толкова морални  щети на нашето лечебно заведение. Бих искал да бъда гарант, че заедно с вас ще успеем да отхвърлим напълно неоснователните тези за съществуването на „схемата за източване на държавните лечебни заведения - болница в болницата“, за „пладнешки грабеж”, „лоша практика“ и т.н., които бяха закачени като етикет върху СБАЛК „Медика Кор“.  

УВАЖАЕМИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА МЕДИИТЕ,

Като лекар,  съм се заклел да пазя живота и здравето на хората. Предвид тежкото състояние на болницата във Враца, „Медика Кор“ излиза с позиция „Да дадем шанс на Северозападна България!“. От откриването си звеното по инвазивна кардиология към кардиологично отделение на МБАЛ „Христо Ботев“ гр. Враца е единственото в Северозападна България, което извършва дейност по инвазивна кардиология. В момента към него работят 3 инвазивни кардиолози, 2 кардиолози, 1 специализант, 14 мед. сестри, 5 санитари и 2 водачи на специален автомобил. При решение от наша страна да прекратим дейността на звеното,  тези хора и техните семейства биха останали без доходи в този слабо развит икономически регион на България. Достъпът на болните от област Враца до лечение чрез методите на инвазивната кардиология ще бъде значително затруднен.  За близо 6-те години от стартирането на дейността  през нашите врати са преминали  11 204 пациента. Това доказва нуждата на региона от специализирана кардиологична помощ.

С решението си да отсрочим разплащането по дълга, показваме  нашето желание да се справим с кризата в лечебното заведение заедно. Нека  да дадем шанс на хората от Северозападна България за работа и достъп до медицински услуги!”, се казва в отвореното писмо на доц. д-р Кирил Панайотов.
2017-12-20 13:53:10