Подкрепете Епиграфския център в конкурса за сграда на годината

Подкрепете Епиграфския център в конкурса за сграда на годината

Сграда от Северозапада за първи път е сред номинираните в конкурса за сграда на годината. Това е превърнатият в Епиграфски център, който е част от Археологическия музей във Видин. По проект на общината Турския склад, част от крепостта Баба Вида вече е културна институция. Сградата е културен паметник с местно значение от 1964 г. Благодарение на проект на община Видин по финансовият механизъм на Европейското икономическо пространство, подписан между България, Исландия, Лихтенщайн и Кралство Норвегия  той е обновен и превърнат в модерен Епиграфски център. С гласуване на сайта на конкурса „Сграда на годината“ можете да подкрепите избирането номинацията на възстановения културен институт.

Архитектурният проект е дело на арх. Милена Каменова, конструктор е инж. Пламен Кичашки, а изпълнител „Интер строй груп“ ЕООД-Мездра. Сградата е построена приблизително в края на XVII и началото на  XVIII век, като една от няколко складови сграда за съхранение на зърнени храни, събирани от турската власт като данък „десятък“ от българското население. В непосредствена близост се е намирала военната мелница, която за времето си е била внушителна постройка на три етажа.Тази мелница е обслужвала не само войската и турските чиновници, но и целият град и околностите му. Сградата представлява правоъгълна постройка с каменни стени, дебели около 1 м. в основата си и равномерно стесняващи се във височина. Размерите са около 45,50 м. X 14,50 м и приблизителна застроена площ от около 657 кв. м. Благодарение на трайните материали, от които е била изпълнена, сградата се съхранила повече от 200 години.

Самият характер на строежа не предполагаше използването на някакви нови иновационни методи в строителството, технологиите или строителните материали. В този случай, най-важното беше да се извърши качествена реставрационна и консервационна дейност на съществуващата сграда и на отделните елементи от нея. Резултатът е повече от успешен и тази сграда, на повече от 200 г., както и прилежащото околно пространство, като част от охранителната зона и на средновековната крепост „Баба Вида“, ще получат нов живот, нова функция и успешна реализация като археологичен музей – епиграфски център, смята кметът на Видин Огнян Ценков.

 

     

 


сн.1


2017-12-10 10:51:59