Обединение на жените социалисти се надигна срещу насилието

Обединение на жените социалисти се надигна срещу насилието

Всяка четвърта жена у нас е малтретирана физически или психически. Броят на засегнатите от насилие жени у нас е близо милион. Освен тях всяка година още между 2 и 3 хиляди деца са малтретирани. Това отчетоха на специален форум Обединението на жените социалисти във Враца. Проявата се проведе в събота. Специални гости бяха депутатът от Габровския избирателен район Кристина Сидерова, областният лидер на БСП Иво Лилов, председателят на общинската структура на столетницата Цветелина Дамяновска, Радка Тошева, Иванка Караиванова, областния председател на Обединението на жените Наталия Христова и др.

„2017 година е годината, в която Обединението на жените работи по проблема на насилието над жени. Мероприятията се изцяло под егидата на ПЕС. Досега сме провели редица дискусии във врачанските училища. С това обаче нашите мероприятия не спират до тук.”, заяви народният представител Кристина Сидерова.

Официалните данни показват, че само в 1/3 от случаите властите успяват да окажат помощ на пострадали от насилие жени. Под 2% от насилниците пък са официално наказани. Основен проблем е и фактът, че голяма част от жертвите отказват да признаят и продължават да търпят с години. Друг проблем, с който се борят от организациите, е това, че огромна част от случаите остават ненаказани. Според законодателството, ако жертвата сама не подаде оплакване срещу насилника си, той няма да получи наказание, дори да й е причинил тежка телесна повреда, или психическо разстройство. За сравнение – ако същата травма бъде получена при сбиване например, властите имат право да се самосезират.

„Искам да благодаря на всички жени за подкрепата и активното участие в изявата на нашето обединение, което е силно и в него са се включили много доброволци”, заяви Радка Тошева.

Проявата бе открита от областния председател на обединението Наталия Христова. По време на срещата тя направи изповед на една жена преживяла насилие. По време на форума бе дебатирано и за децата жертви на насилие. В съботния ден членовете на Обединението търсиха и алтернатива срещу агресията.

 
2017-11-27 09:45:49