Пускат преждевременно пари на врачанската болница

Пускат преждевременно пари на врачанската болница

Държавната месечна субсидия на МБАЛ „Христо Ботев” във Враца ще бъде преведена по-рано. Това ще стане още до края на тази седмица. С постъпилия финансов ресурс ръководството на здравното заведение ще може да пусне аванс за месец септември на персоналът на лечебницата. За това се договориха днес по време на извънредна среща изпълнителният директор в оставка Орлин Цветков и министърът на здравеопазването проф. Николай Петров. На този етап няма яснота каква точно сума ще бъде преведена по сметката на врачанската болница. Средствата обаче ще бъдат достатъчни, за да се тушира създалото се напрежение сред белите престилки. Окончателното становище на болничното ръководство е, че пари в здравното заведение ще се дават в понеделник, след като преди дни работещите получиха 60 на сто от възнагражденията си за месец юли.

Днес на извънредна среща с персонала на най-голямото лечебно заведение в областта и ръководството на лечебницата във Враца пристигна председателят на Управителния съвет на БЛС д-р Венцислав Грозев. Той бе категоричен, че подобни тежки проблеми са натиснали всички държавни болници в цялата страна. Обрат в създалата се ситуация може да стане единствено чрез промяна в националния план, което е и целта на Българския лекарски съюз. За проблемите във врачанската болница от БЛС ще алармират всички отговорни институции.

„Недостатъчното финансиране е основната причина за лошото състояние на МБАЛ „Христо Ботев”. Над 250 хил. лв. са неизплатените средства от надлимитна дейност. През последните 10 години стойността на клиничните пътеки пък не е променяна.”, заяви във Враца председателят на БЛС д-р Венцислав Грозев. Той е категоричен, че не е нормално една работеща болница да е в такова тежко състояние.

Специалисти са на мнение, че тежкото финансово състояние, надвиснало над врачанската болница е от години. Засега обаче никой не може да се ангажира с точен отговор дали в конкретния случай се касае за източване на лечебницата или от зле ръководена болница.

 

 
2017-10-03 16:29:34