Борим се с четири грипни щама тази зима

Борим се с четири грипни щама тази зима

С четири грипни щама ще се борим тази есен и зима. Сред тях нови няма, познати са. Не са и смъртоносни, но могат да докарат тежки пневмонии, ако заразата не се лекува навреме. Това съобщиха от Националния център за заразни и паразитни болести и национален консултант по микробиология.

Щамовете от тип „А“ са пандемичен, наричан още свински, и „Болзано“, а от тип „В“ - „Виктория“ и „Ямагата“. Учените са категорични, че все още е рано да се прогнозира кога ще настъпи грипната епидемия в предстоящия есенно-зимен сезон.

Имунизацията е един от най-сигурните начини, които не позволяват инфекцията да протече в тежки състояния. За да е тя ефикасна и да изгради имунитет, трябва да се направи 21 дни преди появата на грипните щамове. Това е най-подходящо да се направи края на септември – началото на октомври. Новите ваксини все още не са налични в аптеките. Очаква се те да бъдат пуснати в продажба най-късно в началото на следващия месец.

От тази година за първи път се въвеждат четиривалентни противогрипни ваксини. Това е по настояване на Световната здравна организация, за да може да се повиши значително ефективността на сезонните имунизации. От СЗО са сериозно притеснени за все още слабото покритие с противогрипни ваксини в някои страни и посочват високата смъртност навсякъде по света от грип. България е една от страните с най-ниско потребление на ваксини срещу грип, то е под 2 процента.
2017-09-12 09:37:39