С над 3 млн. лв. възстановяват щетите от наводненията във Врачанско

С над 3 млн. лв. възстановяват щетите от наводненията във Врачанско

Близо 3.5 млн. лв. са вложени във Врачанска област за възстановяване на щетите в общините Враца, Мизия, Бяла Слатина и Мездра, причинени от наводненията през 2014 г. Финансовият ресурс е отпуснат от фонд „Солидарност” по второто заявление за финансова подкрепа. С отпуснатите средства са възстановени обекти от транспортната и водоснабдителната инфраструктура, пострадали от наводненията на 31 юли.

От регионалното министерство съобщиха, че по проекта на община Мизия, най-пострадалата община от бедствието, беше възстановена проводимостта на река Скът, като за целта са иззети над 98 хил. куб.м наноси от коритото на реката. Общо верифицираните и изплатени средства по четирите проекта са над 3,46 млн. лв., които представляват близо 90 % от предоставената помощ от Европейската комисия в размер на 3,88 млн. лв.

Резултатите от изпълнението на операциите за възстановяване бяха отчетени от Националния координатор на помощта от фонд „Солидарност“ на ЕС в подаден доклад до ЕК през месец август 2017 г.

До 1 декември т.г. предстои да бъде подаден и доклад за изпълнението на помощта, предоставена за възстановяване на щетите от бедствието във връзка с тежките зимни условия от края на месец януари 2015 г.
2017-09-05 13:45:05