Уникален фестивал разтърси Мездра

Уникален фестивал разтърси Мездра

Третото издание на фестивала на Средновековните традиции, бит и култура „Калето Мездра 2017” се проведе през почивните дни в Мездра. По време на двудневната проява посетителите на комплекса имаха възможността да се потопят в атмосферата на Средновековието и да се докоснат до бита и културата на старите българи и съседните им народи.

Фестивалът бе открит от ръководителя на АК ”Калето” инж. Димитър Павлов. Председателят на „Сдружение за възстановяване и съхранение на българските традиции – Авитохол“ от гр. Варна Жасмин Първанов представи участниците. Кметът на Община Мездра инж. Генади Събков благодари на участниците за тяхната всеотдайност и поздрави присъстващите.

„Благодаря Ви, че се отзовахте на поканата ни да присъствате на този хълм, който има хилядолетна история. Днес ще се опитаме с нашите скъпи гости да предоставим на Вашето внимание поне част от живота през Средновековието. Сигурен съм, че ще Ви бъде интересно и любопитно, защото любопитството е това, което движи човечеството към прогрес.”, каза инж. Генади Събков.

Фестивалът на Средновековните традиции, бит и култура "Калето Мездра 2017" започна с лекция, чрез която присъстващите обогатиха познанията си за произхода и приложението на облеклата от Средновековния период, чиито реплики  имаха възможност да видят. Екипът на „Сдружение за възстановяване и съхранение на българските традиции – Авитохол“ от гр. Варна представи на фестивала характерните за българите от ранното средновековие бит, култура, въоръжение и снаряжение. Многобройните гости имаха възможност да видят типичните юрти, номадското ежедневие, начин на живот и храната на нашите предци. Посетителите чуха разкази на пътешественици, видяха реплики на саби, копия, лъкове, стрели и брони и се насладиха на демонстрация на стрелба с традиционен рефлексен лък по стари техники, възродени от майстори на стрелбата с лък от кон. Калина Атанасова – Бъдъмба от гр. Варна пък запозна присъстващите със спецификата на късното средновековие.

Многобройните гости на фестивала имаха възможност да опитат ястия и рецепти от средновековната кухня, приготвени от Петя Крушева от гр. Пловдив. Посетителите вкусиха и средновековна медовина, дело на майстора Любомир Милинов от София, който сам приготвя меда за нея. Напитката се прави от ферментирал мед.

Присъстващите се насладиха и на демонстрация  на средновековни бойни умения – дуели на средновековни войни. Екипът на  Крепост "Туида"от гр. Сливен представи обучение на ловна птица. Многобройните гости в АК „Калето” се насладиха на реално дресиране на мишелова Драко.

През първия ден от тазгодишното издание на Фестивала на Средновековните традиции, бит и култура "Калето Мездра” се проведе и обучение на деца и младежи в средновековни воински умения. Присъстващите имаха възможността да се докоснат до хладни оръжия, да стрелят с лък и да хвърлят копие. Гостите се насладиха и на демонстрации на Средновековни бойни техники и се докоснаха да спецификата на средновековните занаяти. 

Възпитаниците на Професионалната гимназия по каменообработване в с.Кунино показаха как се изработват уникални произведения от камък.

Целта на Фестивала на Средновековните традиции, бит и култура "Калето Мездра” е да се популяризира АК „Калето” като основна туристическа дестинация на Община Мездра и като един от най-атрактивните обекти в Северозападна България.

 

 
2017-05-22 11:14:22